Εντός κι εκτός σχολείου

 Υπαίθρια Διαβίωση και Αρχαιολογικοί χώροι
Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς υλοποιήσαμε πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο: Υπαίθρια Διαβίωση και Αρχαιολογικοί χώροι" το οποίο ήταν ενταγμένο στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο του ΚΠΕ Παρανεστίου. 
Αφορμή στάθηκαν οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Αμφίπολη. Έτσι, λοιπόν, γνωρίσαμε τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας συγκεντρώνοντας διάφορες πληροφορίες. 
Επισκεφθήκαμε τους αρχαιολογικούς χώρους της Μάκρης και της Τραϊανούπολης και για πρώτη φορά χρησιμοποιήσαμε tablets εκτός σχολείου για να αποτυπώσουμε τις επισκέψεις μας και να δημιουργήσουμε τα πρώτα πειραματικά μας βίντεο. 

 
Στο τέλος της σχολικής χρονιάς κάναμε ένα διήμερο "Σκασιαρχείο στη φύση" στο χώρο φιλοξενίας του ΚΠΕ Παρανεστίου.

Λογοτεχνία και οπτικοακουστικός πολιτισμός: trailer ιστορικού μυθιστορήματος
Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς διαβάσαμε στην ώρα της φιλαναγνωσίας παιδικά ιστορικά μυθοστορήματα. Αυτά ήταν:
  • Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ
  • Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά
  • Η σπηλιά της γοργόνας
  • Το καπλάνι της βιτρίνας
  • Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα
Συζητήσαμε, ζωγραφίσαμε, γράψαμε κόμικς, κάναμε βίντεο βιβλιοπαρουσιάσεων.   
 

 
Παγκόσμια Ημέρα αυτισμού
Η 2η μέρα του Απριλίου είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια ημέρα αυτισμού. Στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν διάφορες δράσεις. Η εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής κ. Μαρία Αραμπατζή επισκέφθηκε την τάξη μας και μας ενημέρωσε σχετικά με το φάσμα του αυτισμού. Μέσα από βίντεο που παρακολουθήσαμε πληροφορηθήκαμε για τη συμπεριφορά ατόμων με αυτισμό και ενημερωθήκαμε για το πώς να συμεριφερόμαστε απέναντι στα άτομα αυτά.Δράσεις για το κυκλοφορικό σύστημα
Στις 25 και 26 φεβρουαρίου πραγματοποιήσαμε διάφορες δράσεις προκειμένου να γνωρίσουμε καλύτερα το κυκλοφορικό σύστημα που εξετάσαμε στο μάθημα της φυσικής. Καλέσαμε στην τυλοποιήσαμεάξη την καρδιολόγο κ. Σαρίδη, η οποία μας μίλησε για την καρδιά και τις κινήσεις της. Επισκεφθήκαμε το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου ο διευθυντής της αιματολογίας κ. Μαρτίνης μας μίλησε για τα συστατικά του αίματος, τις ομάδες αίματος. Στη συνέχεια στην αιμοδοσία ο κ. Λαζίδης μας μίλησε για την επεξεργασία που υφίσταται το αίμα που παίρνουν από τους αιμοδότες. On the paths of Great War
Λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους συμμαθητές μας από την Πολωνία στο πλαίσιο του προγράμματος eTwinning που συμμετέχουμε με τίτλο "On the paths of Great War".
Συστηθήκαμε, μας συστήθηκαν κα αυτοί και τραγουδήσαμε τα κάλαντα για να ευχηθούμε ο καθένας στη δική του γλώσσα. 

 


Επίσκεψη στο αεροδρόμιο Δημόκριτος
Μια κρύα μέρα του Δεκέμβρη και συγκεκριμένα στις 17 Δεκεμβρίου 2014, επισκεφθήκαμε το αεροδρόμιο Δημόκριτος της Αλεξανδρούπολης. 
Εκεί, είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στις αίθουσες υποδοχής, αφίξεων και αναχωρήσεων των ταξιδιωτών. Στο χώρο του μετεωρολογικού σταθμού μας έδειξαν πώς γίνεται η ενημέρωση για τον καιρό που επικρατεί ενώ είδαμε σε εξωτερικούς χώρους διάφορα όργανα που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της θερμοκρασίας, της υγρασίας, του βρόχινου νερού κ.α. Πειηγηθήκαμε ακόμη στον πυροσβεστικό σταθμό καθώς και στον πύργο ελέγχου, απ' όπου εντυπωσιασμένοι θαυμάσαμε το αεροδρόμιό μας από ψηλά. 


 


 1ο Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο
Στις 15 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε το 1ο Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο. Η σύσκεψη έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξανδρούπολης παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας κ. Δερμεντζόπουλου, του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκη, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και μαθητών της ΣΤ' όλων των σχολείων του Δήμου. Κατά τη διάρκειά του  οι μαθητές είχαμε την ευκαιρία να εκθέσουμε θέματα που μας απασχολούν. 
Στη σύσκεψη αυτή το σχολείο μας εκπροσώπησαν η Ελισάβετ, η Μαρία-Νεφέλη και η Ιωάννα.


Γλυκομαγειρέματα στην τάξη

Μετά την επεξεργασία της ενότητας "Διατροφή" στη γλώσσα αποφασίσαμε να παρασκευάσουμε τρουφάκια. Προμηθευτήκαμε, λοιπόν, τα υλικά και το αποτέλεσμα; Μπορείτε να το δείτε παρακάτω. 

Γλυκομαγειρέματα στην τάξη on PhotoPeachΔιαφημίσεις!!!!!
Κατά τη διάρκεια επεξεργασίας της ενότητας "Διατροφή" στη γλώσσα ζωγραφίσαμε αλλά και "παίξαμε" τις δικές μας διαφημίσεις για διάφορα προϊόντα.
Παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων του παιδιού

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου επισκέφθηκαν το σχολείο μας ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί προκειμένου να μας μιλήσουν για τα δικαιώματα των παιδιών μια και η μέρα είναι αφιερωμένη παγκόσμια στα δικαιώματα των παιδιών. Παρακολουθήσαμε τη σχετική ενημέρωση και φιλοτεχνήσαμε ταμπλό με τα δικαιώματα των παιδιών. 


Click to play this Smilebox scrapbook
Create your own scrapbook - Powered by Smilebox
A free digital scrapbook by Smilebox


Επίσκεψη σε βιοκλιματικό σπίτι

Την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014 επισκεφθήκαμε ένα βιοκλιματικό σπίτι το οποίο χτίστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να εκμεταλλεύεται την ενέργεια που παίρνουμε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να καλύπτουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες. Η επίσκεψή μας αυτή έγινε στο πλαίσιο της επεξεργασίας της σχετικής με την ενέργεια στο μάθημα της Φυσικής.
Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

"Ρατσισμός και διαφορετικότητα, όλοι ίσοι όλοι διαφορετικοί"  ήταν ο τίτλος του θεματικού άξονα της φετινής Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού.
Η συμμετοχή μας στις σχετικές εκδηλώσεις ήταν τόσο μέσα όσο και έξω από την τάξη.

Στην τάξη:
  • Διαβάσαμε το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά: "Το παπάκι που δεν του άρεσαν τα ποδαράκια του"....

  •  ...και το βιβλίο της Σοφίας Μαντουβάλου: "Ο Ρίκο κοκορίκο".

  • Παρακολουθήσαμε  βίντεο και ακούσαμε τραγούδια για το διαφορετικό. Μέσα από διαδραστικό παιχνίδι γνωρίσαμε και το Ναβίντ που δεν πήγε διακοπές.
   
 Στην αυλή του σχολείου: Πήραμε μέρος σε αγώνες που διοργάνωσαν οι γυμναστές

  Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών

Στον εθελοντικό καθαρισμό ακτών στην περιοχή των προσκόπων και του Αγίου Εύπλου συμμετείχαμε με άλλους συμμαθητές του σχολείου μας την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014 στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικού καθαρισμού Ακτών». 
Τον εθελοντικό καθαρισμό ακτών της περιοχής μας διοργάνωσε το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Έβρου σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης και τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης.
Με χαρά πήραμε μέρος σε μια παγκόσμια δράση που συντονίζει η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) κάθε χρόνο στην Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όλων μας όσον αφορά στο βαθμό καθαριότητας των ακτών που απολαμβάνουμε το καλοκαίρι.


Click to play this Smilebox scrapbook
Create your own scrapbook - Powered by Smilebox
Customize a digital scrapbooking design

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου